Blogging anno 2011

Det er nøyaktig 3 år sida jeg var med på å starte bloggen UBiT 2010. Ja det var egentlig en av de tingene jeg var ansatt for å gjøre. Blogging var da et medium på vei oppover, og uten særlig konkurranse fra Facebook 0g Twitter. Entusiasmen på UB var stor, folk deltok på kurs og opprettet blogger, tilslutt hadde vi ca 40 stykker. I dag er de fleste av disse bloggene nedlagt, eller i det minste «lagt død». Jeg kan se forskjellige grunner til denne utviklinga, f.eks.

 • Nyhetens interesse er ikke til stede lenger
 • Entusiasmen hos bloggerne har gått over
 • UB har fått et nytt intranett (wiki), og vi har fått beskjed om å bruke det i stedet for blogging i en del tilfeller
 • Andre sosiale media og mikroblogging (altså Twitter og Facebook) har tatt oppmerksomheten og energien bort fra bloggene
 • Blogging har gjennom rosabloggerne og lignende pådratt seg et litt frynsete rykte

Den gangen syntes jeg at et blogginnlegg var (eller burde være) noe kort og konsist. I dag virker det som en arena for å breie seg ut og bruke mange ord. Det innbyr til planlegging og gjennomtenking og kanskje til og med korrekturlesing. Og sammenlignet med de raske og spontane 140-tegnsmediene blir blogging ikke lenger sett på som noen nyhetskanal.

Men jeg skal prøve å fortsette å ikke tenke gjennom innleggene alt for mange ganger.

Reklamer

4 tanker om “Blogging anno 2011

 1. Birgitte Belsaas

  Er denne bloggen åpen for alle IP-adresser i Norge/verden? Eller er det restriksjoner som det er/har vært på bloggene til biblioteket på wordpress-plattformen?

  Svar
 2. Thomas

  Jeg er tildels enig med deg i hvorfor blogging har dabbet litt av. Men jeg ser det slik at folk som har blogget har lært mye om de grunnleggende strukturer i sosiale media. Det igjen gjør at de behersker nye varianter av sosiale media som FB og Twitter bedre og mer reflektert. Blogger er ikke laget for å vare evig og et naturlig frafall er et sunnhetstegn.
  Det virker ikke som om kjendisbloggere har gitt blogging som fenomen et dårlig rykte, men vi har nok kommet til den fasen i bloggingens utvikling der det er en økt fragmentering og mindre krysskommunikasjon enn før. Det danner seg bobler eller bloggsfærer av likesinnede blogger som henviser til hverandre og kommenterer hverandre innenfor sosiale grupper, interessegrupper o.l., den tiden da man kunne følge en stor andel av alle norske blogger er sørgelig nok forbi, men muligheten til å finne en spennende blogg har økt, så det må vel kalles en bedre situasjon.
  Gleder meg til å følge med på denne bloggen:-)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s