E-bøker fra SpringerLink på Samsung Galaxy Tab

En mer generell tittel kunne være: Går det an å lese e-bøker i pdf på en 6-tommers skjerm? Tidligere har vi sett på bruken av surfebrett i denne størrelsen som lesebrett for skjønnlitterære e-bøker. Men NTNU Bibliotek kjøper jo bøker fra Springer, ikke fra Amazon! Og å lese disse er en helt annen utfordring.

Og for ikke å tyne spenning ut av dette: Ja det går an. Men det er ikke til å komme fra at skjermen er i minste laget.

Trinn 1: Oppkopling

Her har jeg ennå ikke knekket VPN-hinderet for Galaxy Tab! Altså må jeg befinne meg på NTNU for å få tilgang til SpringerLinks materiale. Jeg bruker eduroam-nettet, noe som funker fint.

Trinn 2: Søking

Nærliggende alternativer er å bruke BIBSYS Ask eller springerlink.com. Ingen av dem er tilpasset små skjermer, men begge to kan brukes. Men hvis du vet tittelen på boka, er det sannsynligvis ingen som kan slå Google! Bare husk å henge på ordet «springer» i søkefeltet – som forøvrig står midt på Galaxy-skrivebordet.

Trinn 3: Lesing vha nettleseren

Du kan lese Springer-bøkene uten å laste dem ned. Sjølsagt må du være oppkoplet, og du må bruke nettleseren. Dette er på kanten, men det går, spesielt hvis du er forberedt på å zoome og å panorere litt. Jeg prøvde bare den innebygde nettleseren, og regner ikke med at noen av de andre (f.eks. Opera) kan gjøre mye fra eller til.

SpringerLink

Trinn 4: Nedlasting

Til forskjell fra de fleste andre leverandører av akademiske e-bøker så tillater Springer ubegrenset nedlasting (og printing). Riktignok kan du ta bare ett kapittel om gangen, og du får bare pdf. Nedlastinga til Galaxy går greit, og fila havner i forventet katalog. Det store spørsmålet nå er hvilken pdf-app du skal bruke for lesinga! Jeg har prøvd noen, og liker ezPDF Reader og Adobe Reader best. Den første koster 0.99 USD mens den andre er gratis. De fleste PDF-leserne har en innstilling for tekst-modus (også kalt f.eks. Reflow text). Det er som regel en god ide å bruke dette valget hvis dokumentet for det meste består av ren tekst, da du kan styre tekststørrelsen som det passer deg, og du slipper zooming og/eller panorering som er vanlig når du leser pdf på en liten skjerm. Men inneholder dokumentet tabeller eller annen avansert skriftformatering, må du bruke standard pdf-innstilling.

Andre e-bøker

Det må nevnes at SpringerLink er den største leverandøren av e-bøker til NTNU, og de gir vel også brukeren den beste opplevelsen. Det er ellers vanlig at du må lese ei e-bok i et kronglete nettleservindu uten anledning til nedlasting. Hvis du vet om leverandører som har et grensesnitt som er Galaxy-vennlig, så vennligst si fra!

Reklamer

En tanke om “E-bøker fra SpringerLink på Samsung Galaxy Tab

  1. Thomas

    Faktisk så vil jeg anbefale at du prøver Opera. Opera formaterer nettsiden i forhold til den enheten det skal vises på og det fungerer fortreffelig i forhold til f.eks. store tekststykker.

    Flott at du prøver ut det meste:-)

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s