Verden har forandret seg, BIBSYS

De fleste i BIBSYS-land vet hva blåskjermen er (den verktøypakken som mange biblioteksansatte bruker daglig til innkjøp, katalogisering, utlån osv.). Og vi hører at det er noen som skjelver litt i buksene med tanke på å miste dette velkjente verktøyet til fordel for noe nytt og annerledes (det som OCLC kaller WMS).

Men. Kanskje burde vi skjelve mer av tanken på at endringene heller kan bli for små enn for store. For verden har forandret seg siden blåskjermen kom i 1989.

 • Internett har kommet og revolusjonert det meste, ikke minst «vår verden» (bibliotekenes)
 • Nesten alt vi kjøper er i digital form, og utviklingen vil fortsette
 • Internett versjon 2 (også kalt 2.0) har forandret mange av oss i retning av at vi vil delta og dele

Har vi tatt dette inn over oss? Eller tror vi at dette bare er noe som krever mindre tilpasninger i de verktøyene vi bruker? Vi kan være redd for at man tenker å bruke de nærmeste par årene til å konvertere MARC-data og blåskjerm-funksjonalitet på en mest mulig trofast måte til den nye plattformen, mens først etter 2013 skal vi gå løs på integrasjon av våre (NTNU UBs) tjenester og verktøy med de andre verktøyene ved NTNU (innkjøp, LMS, publisering etc) og med andre brukerarenaer (andre enn bibliotekkatalogen) som f.eks. intranett for studenter og ansatte, sosiale nettverk og andre.

I morgen skal BIBSYS og OCLC i felleskap fortelle om livet etter 2013. Jeg håper de tar høyde for at verden er nokså mye forandret etter 10 år av det nye årtusenet.

Og. Dette er ikke bare adressert til BIBSYS, men minst like mye til oss sjøl. Vi må også innad på UB ta de helt overordnede vurderingene av hva vi vil bruke neste generasjons biblioteksystem til.

Reklamer

3 tanker om “Verden har forandret seg, BIBSYS

 1. tonegu

  Blir litt vemodig, – ikke fordi «blåbibsys» blir borte, – men fordi det går opp for meg at jeg ikke vil komme til å bli en del av det. Pokker heller, – født i 43 straffer seg.

  Svar
 2. Harald

  Når jeg har vært innom mitt lokale UB har jeg ofte lurt på hvor mye bedre systemet hadde blitt om en hadde tatt en dump av BIBSYS og importert innholdet i et web2.0-nettsted som LibraryThing, eller laget en GoogleApp av det hele .

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s