E-tidsskriftevolusjonen

I ei tid da det er lett å se hvor fort ting forandrer seg, så er det også grunn til å legge merke til at enkelte ting går seint. E-tidsskrifter for eksempel. Det er vel ca 10 år siden vi begynte å satse på e-mediet for vitenskapelige tidsskrifter. UB Tromsø gikk foran ved i 1999 å fortelle at dette faktisk var en strategisk satsing. Siden da har vi alle satset pengene våre, og brukerne vil stort sett ha e-artiklene, først og fremst fordi de alltid ligger klar rett foran dem.

Men noe er som før. Tidsskriftene kommer fortsatt organisert i årganger, hefter og sider. For 10 år spådde vi at denne ulogiske ordningen snart ville opphøre. Men har den gjort det? Nei, ikke i noen stor grad. Hvorfor det da? Er det fordi vi i bibliotekene har laget oss tjenester som forventer denne inndelingen (for eksempel via OpenURL, SFX og slikt)? Er det fordi utgiverne, forlagene, leverandørene osv ikke tør å satse på nye måter å selge på? Fordi da kunne vi bli fristet til å kjøpe på andre måter enn før. For dette er også en ting som ikke har forandret seg særlig: Vi kjøper fortsatt de store pakkene fra de store leverandørene.

Altså: alt er som før. Det mangler ikke noen r i tittelen på dette innlegget.

Det store spørsmålet er nå om det samme vil skje med e-bøkene. Det kan se ut som e-bøker og e-tidsskrifter egentlig ikke er så forskjellige. Begge disse kan vi se på som aggregater for de egentlige varene: Artikler eller kapitler. All sunn fornuft tilsier at disse varene skal komme i forgrunnen, mens innpakkingsmåtene skal bli mer fleksible. Spørsmålet er om hvem det er som bremser denne utviklingen. Er det utgiverne eller bibliotekene som er mest redd for nye forretningsmodeller montro?

Reklamer

2 tanker om “E-tidsskriftevolusjonen

  1. Aud Gjersdal

    Artikler og kapitler er to forskjellige ting, bortsett fra i redigerte verk, så bøker og tidsskrifter er forskjellige på på den måten at en tidsskriftartikkel er mye kortere enn en bok.

    Svar
  2. Ole

    Sant nok Aud. Jeg overforenklet vel en smule. Noen bøker vil forbli «bøker» fortsatt, sjølsagt gjelder det også faglitteratur. Mens andre bøker allerede i dag er «kaspittelsamlinger», f.eks. opptrer ebøkene fra Springer ofte som det. Denne utviklingen tror jeg bør fortsette.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s