Hva er egentlig ei e-bok?

I bilens barndom kalte man den for «horseless carriage», på samme måte som vi i dag kaller e-boka for e-bok. Hør bare hva wikipedia sier:

E-bok (elektronisk bok, også ebok) er et digitalt medium som tilsvarer en vanlig trykt bok.

Eller sjekk definisjonen fra den nye utredningen fra UH-nett Vest: E-bøker i norske universiteter og høgskoler : status og utfordringer:

Med «e-bøker» forstås her elektroniske versjoner av bøker som gjøres tilgjengelige og kan leses over datanett (Internett) på vanlige dataterminaler eller andre digitale innretninger

Dette stemmer dårlig med de forventningene vi har til at e-boka skal kunne være noe helt annet enn de bøkene vi hadde før (som altså var trykt på papir). På et nylig e-bok-seminar i Bergen ble vi presentert for noen visjoner og ideer om hvordan digitale medier (evt kombinert med nett) kan gi en helt ny type «dokumenter» som ikke akkurat er vanlige trykte bøker realisert på en nytt medium. Nyvinningene dreier seg ikke minst om interaktivitet, bruk av forskjellige uttrykksformer (av og til kalt multimedia) og gjerne med det forslitte uttrykket hypermedia.

I alle fall, bok-begrepet er under utvikling. Det spørs om vi skal følge med på ferden og la e-bok-metaforen endre seg til å omfatte alle mulige nyvinninger. Eller kanskje burde vi gjøre det motsatte, faktisk «låse» bok-begrepet til omtrent det det har vært de siste 570 årene (slik som wikipedia gjør), for så å finne opp helt nye begreper og termer for å beskrive de nye mediene.

Kandidater til et nytt begrep? App? :-\

Reklamer

3 tanker om “Hva er egentlig ei e-bok?

 1. Ole

  I’m afraid Google translate fails on this post! The 3rd paragraph starts with

  «Dette stemmer dårlig med de forventningene vi har til at e-boka skal kunne være noe helt annet enn de bøkene vi hadde før»

  which roughly translates to

  «This does not agree well with our expectations that e-books could be something quite different from what books used to be»

  Google translate seems to believe I meant the opposite (at least in English & Dutch)

  Svar
 2. Ole

  Interesting, Lukas! And it is probably getting a bit urgent to decide whether e-books are books or not.

  Your closing comment about need for identifiers is actually quite relevant even to my previous post on this blog – about the e-journal metaphor for aggregates of e-articles

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s