QOTD: Transforming our Bibliographic Framework

Advarsel: Den som ikke er det minste interessert i MARC, kan godt slutte å lese her.

Bak denne noe uskyldige tittelen skjuler seg et utspill («initiative») fra Library of Congress: Transforming our Bibliographic Framework: A Statement from the Library of Congress.

Det kan synes som LC nå akter å tenke nye tanker om bibliografiske data, deriblant «rethink the future of bibliographic control, including the MARC 21 communication formats». Dette er sjølsagt på høy tid. Slagordet «MARC must die» ble lansert av Roy Tennant i 2002, og aktualiseres akkurat nå i en workshop som i morgen starter i ELAG 2011 i Praha: MARC must die? Developing a shared vision for the future of bibliographic metadata.

Vi er nokså mange som i ei tid nå har opparbeidet en tro på at Linked data er en angrepsmåte som gir større muligheter for håndtering av bibliografiske data enn den tradisjonelle måten som består av bibliografiske poster. Det er bra hvis vi kan får de store aktørene med på laget. LC er en av de største sjølsagt. Det er jo de som «eier» MARC. Av de andre store vet vi at OCLC er opptatt av linked data, spesielt når det gjelder persondata («autoritetsdata»). Men den som virkelig kunne gitt vind i seilene er vel Google. Eller er Google Books ikke lenger en maktfaktor?

MARC betyr som kjent MAchine-Readable Cataloging. Det er på tide å ta et neste skritt i retning av maskinforståelig katalogisering. Fint at LC innrømmer det. Men litt skummelt at de snakker om aktiviteter i 2012 og 2013. Og enda verre: Sjefen for initiativet heter Marcum . . .

I alle fall går jeg ut fra at det nevnte initiativet vil være et av de hotte temaene under ELAG. Du kan følge stemningen der de nærmeste dagene vha Twittertaggen #elag2011

Reklamer

En tanke om “QOTD: Transforming our Bibliographic Framework

  1. Tilbaketråkk: Nytt fra Library of Congress om utskifting av MARC « betaUB

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s