Rapport fra en betatester av Google+

Google+

har nå vært ute hos fansen en ukes tid. Før der har denne nye tjenesten vært brukt internt blant Google-ansatte et års tid. Vi er noen såkalt «early adopters» som bruker å være snare med å prøve nye ting, og som har klart få adgang, takket være forbindelser som har enda bedre forbindelser etc.

Google+ er som noen vet en nyhet som på sett og vis kan oppfattes som et alternativ til Facebook. Det er et sosialt nettverk, men samtidig koplet sammen med andre Google-tjenester.  Av mine venner (150 stk ifølge Facebook) er det foreløpig bare noen få (ca 20) som også er å treffe på Google+. Det er typisk at mesteparten av det som foregår der inne nå er prat om Google+ sjøl. Veldig «meta» som noen kaller det.

(Dette er ikke en oppskrift på hvordan du bruker Google+ – eller hvordan du kan bli medlem. Det finner du andre steder, f.eks.  i blogginnlegget av Phil Bradley: Google Plus; an overview).

Når Google før har prøvd seg med sosiale nettverk så har det ofte gått galt, dvs suksessen har uteblitt. Jeg var tidlig ut med å prøve Wave (2009) og Buzz (2010) og var også tidlig ute med å melde meg ut igjen. Denne gangen er jeg usikker. Fordi Google+ i utgangspunktet er enkelt og lettforståelig (f.eks. i motsetning til Wave). Jeg er fra før en storbruker av andre Google-tjenester, og ser muligheten for noe som er bedre enn Facebook. Men det er mange spørsmål, f.eks.:

¿ Når kommer vennene mine fra Facebook til Google+? Slik det er idag er det altså som sagt mer eller mindre geeks som er her. Som kjent (?) er bibliotekfolk overrepresentert på slike steder. Det betyr at praten her går om biblioteksrelaterte tema når det ikke er metaprat om Google+. Men altså: Hva med vanlige folk? Flesteparten av mine venner er heldigvis det 😉

¿ Orker jeg å sortere vennene mine i kretser (circles)? Dette er ifølge noen en stor fordel du har i Google+ i forhold til Facebook, at du kan velge hvilken gruppe du vil kommunisere med. Jeg synes så langt det er en plage, og har mest lyst til å fortsette som før, nemlig samle alle sammen i en krets jeg kaller venner. Så får det skure at ikke alle synes at alle mine meldinger er like interessante.

¿ Kan Google+ brukes i en bibliotekfaglig sammenheng? Der er mange bibliotek som er til stede på Facebook, med Sider, steder, grupper, applikasjoner etc. Foreløpig er det uklart for meg hvilken rolle Google+ kan spille her.

¿ Kommer Google+ til å integreres i «aggregeringstjenester» som f.eks. Tweetdeck? Dette ville jeg se på som en stor fordel, og det ville gjøre det mer behagelig å delta i både Facebook og Google+. For meg er det nemlig et spørsmål om hvor mange arenaer jeg orker å delta på.

¿ Kan Google+ overta rollen til Twitter, nemlig å kommunisere korte meldinger til en mer ukjent krets av followers? Det er tydeligvis en del av ambisjonene, men sjøl har jeg akkurat nå mindre lyst til å forlate Twitter enn å forlate Facebook.

¿ På hvilken måte påvirkes resten av Google? Det har allerede skjedd en del som tyder på at Google+ tiltenkes en veldig sentral rolle (bl.a. felles menylinjer, integrering med Picasaweb etc). Jeg tror at om nokså kort tid vil dette bli mye mer tydelig. Det potensielt negative er at rosinen i Google-pølsa, nemlig vanlig nettsøk, blir påvirket i uheldig retning, til å bli mer et sosialt møtested enn et gjenfinningsorakel.

Tiden vil vise. Nå er det straks sommerferie, jeg er spent på hvor Google+ er om 4 uker. Jeg kommer ikke til å melde meg ut av Facebook ennå, men muligheten har rykket nærmere.

God sommer!

Reklamer

2 tanker om “Rapport fra en betatester av Google+

  1. Ole

    Nei dessverre har jeg ikke satt meg nøye inn i rettighetspolitikken. Jeg bruker å gå ut fra at Facebook og Google og de fleste andre slike har en ikkeeksklusiv rett til å bruke alt materialet jeg laster opp.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s