Nettets mørke sider

På nettets mørke sider finner du Breivik, hans manifest og andre spor. Du finner også hans støttespillere, på blogger og Facebookgrupper og debattforum og andre steder. Dette er mennesker i Norge og andre land som direkte eller indirekte applauderer hans «korstog» sjøl om de kanskje tar konkret avstand fra midlene, i det minste omfanget. De er mange! Og nettstedene er mange. Hvis du orker å lese slikt bør du kanskje prøve.

I hvor stor grad Breivik er en einstøing og i hvor stor grad han handlet med direkte hjelp av andre får vi nok vite mer om etter hvert. Men en ting er jeg overbevist om, nemlig at han vet om denne mengden av meningsfeller, og jeg regner med at denne vissheten har vært en pådriver for han i planlegging og gjennomføring. Det at de er enig i hans «analyse» gjør vel noe til at han føler at han representerer dem, sjøl om han ikke akkurat er som dem på alle måter.

Det er akkurat nå stor oppmerksomhet om nettets rolle som medium for ekstremistiske og farlige holdninger. Flere nettsteder har stengt eller innskrenket kommentarfunksjonene sine (for eksempel HegnarOnline). Og: det ryktes at Google vurderer virkemidler for  å gjøre disse nettstedene mindre synlige i trefflistene. Det siste kan det være grunn til å stoppe litt opp ved. Ifølge idag.se så har Google diskutert ekstremistnettsidene :

«men efter attentaten i Norge vill nu Google sätta ner foten. Det uppger SVT.

Sökjätten ser nu över hur företaget ska kunna stävja extremism på nätet, men anser inte att det är tekniken i sig som gör att extremister får grogrund.

– Det är själva innehållet de tar del av som förändrar deras synsätt, säger Jared Cohen, chef för Google Idea, till SVT.

Samtidigt vill inte företaget vara del i att censurera nätet. Istället hoppas man kunna göra skillnad genom att påverka vilka sökresultat som kommer högt i sökningarna.»

Jeg har ikke lyktes i å finne omtale av disse uttalelsene andre steder, heller ikke hos svt.se, så kanskje er det løse rykter. Men de passer godt inn i bildet av Google som har enorm tillit til sin egen objektivitet (de gir oss bare det som andre har valgt ut ved å klikke på lenkene), på tross av at denne rangeringen av treffene i trefflistene er en Google-oppfinnelse. Her synes det som de kan tenke seg å tukle med denne rangeringen, og ser ikke på det som å sensurere nettet.

I alle fall: Det er ikke uviktig hva Google gjør med dette, uansett om de kaller det det ene eller det andre. Er det bra at disse mørke sidene på nettet skal gjøres vanskeligere å finne enn andre sider? Er det bra at Google har en page rank algorithm (oppskrift) for sortering av trefflistene som vi ikke kjenner virkemåten til i det hele tatt?

Jeg tipper at vi i bibliotekene vil stå på neisida i begge disse spørsmålene. Eller rettere sagt: Jeg håper det.

Lenker:

HegnarOnline endrer debattforum etter terrorhandlinger

Google vill stävja nätextremism

Reklamer

En tanke om “Nettets mørke sider

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s