Paring med Taylor & Francis

[ Testing av et nytt mobilt brukergrensesnitt ]

Taylor & Francis er en viktig leverandør av e-tidsskrifter for UB. Vi abonnerer på en pakke med ca 1600 titler (stort sett tidsskrifter), som dekker mange fagområder. Artiklene er søkbare i T&F’s eget grensesnitt http://www.tandfonline.com/ samt i Google Scholar og Primo Central.

Tilgjengeligheten til artiklene fra T&F har vel vært omtrent så bra som vi kan forvente. Enkeltartikler kan leses i nettleseren, men du kan også laste ned som pdf. Denne er fri for kopisperrer, så du kan flytte med deg dokumentet til det du måtte ha av «mobile enheter».

Problemet for de som ønsker å bruke mobile enheter har vært (for T&F som for de fleste andre) at webgrensesnittet blir uleselig på liten skjerm. Dette har T&F nå gjort noe med, i og med at den nye versjonen av http://www.tandfonline.com/ er laget vha HTML5 og automatisk tilpasser seg skjermstørrelser. Dette er bra! Her er det ikke noen apper som skal lastes ned.

En nyhet med denne mobilutgaven av grensesnittet er at den kan settes opp med automatisk tilgang til de artiklene som NTNU abonnerer på – uten at du trenger å være på NTNU’s nett og uten bruk av VPN. (VPN er ofte en flaskehals for mobiler og brett). Du må utføre en såkalt «pairing», hvorpå mobilen din er konstant autorisert med tilgang til T&F uansett hvor du er.

I praksis må du

 1. skaffe deg en (gratis) brukerkonto hos T&F
 2. skaffe en «pairing code» ved å logge inn på http://www.tandfonline.com fra en vanlig nettleser og gå til mobile.
 3. taste inn denne koden i mobilutgaven av  http://www.tandfonline.com/ (gå til innstillinger og «pairing»)

Dette er en engangsoperasjon. «Paringen» varer i 180 dager og kan fornyes. Du kan nå på mobilen din (iPhone, iPad, Android) søke i og lese artiklene fra T&F. Altså samme hvor du er. Du kan også lage favorittlister og laste ned artiklene og lese dem uten nett. Det finnes også helt greie funksjoner for å dele referanser vha Facebook, Twitter og LinkedIn.

Jeg har testet dette på Samsung Galaxy Tab og på iPhone. Det virker greit på begge to. Bortsett fra at iPhone etter min oppfatening har for liten skjerm til å lese pdf på. Jeg har ikke prøvd iPad, men tipper at den vil gi den beste brukeropplevelsen. En ulempe er at du ikke kan paire med mer enn en enhet, og for å skifte fra Galaxy Tab til iPhone måtte jeg kontakte support hos T&F for å få hjelp.

Er dette noe bra da? Ja og nei.

På nei-sida: Løsningen er så proprietær som den kan få blitt, ved at den virker bare mot T&F. Og du kan bruke den på bare en mobil.

På ja-sida: Grensesnittet baserer seg på standard HTML og du trenger ikke en ny app for hver plattform. Paringsfunksjonaliteten er praktisk. Øvrig funksjonalitet er bra.

Reklamer

3 tanker om “Paring med Taylor & Francis

 1. magnusenger

  Kan hvem som helst logge seg på T&F og få en “pairing code”, bare de stikker innom NTNU og får lånt seg en maskin som er på NTNU-nettet? Ikke at jeg har tenkt å gjøre det, men det er interessant å se hvor paranoide innholdsleverandørene er når det gjelder mobil tilgang…

  PS. Heter det paring eller pairing?

  Svar
 2. Ole

  Det heter pairing. Den norske oversettelsen min er vel kanskje bare dum.

  Når det gjelder det første spørsmålet ditt så vet jeg ikke riktig om jeg tør å svare. Men OK da. Det spørs hva du mener med «kan». Hvis det er spørsmål om det er praktisk mulig, så er svaret ja. Hvis det er spørsmål om det er lovlig, så må jeg bare innrømme at jeg som vanlig har hoppet over alt som står med små skrift …

  Var det godt nok svar?

  Svar
 3. Martha

  Анонимный мыслитель / блять, ÐÂÃхуительны¾Â¹ голос сделал. че нужно крутить в этом vox pro чтобы похожий был? очень доставляет :3слушал бы и слушал :3

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s