Aktuelt på BIBLIOTEKNORGE akkurat nå

Jeg går ut fra at de aller fleste i bibliotek-Norge skjønner at det ikke er feil preposisjonbruk i overskrifta, men at det dreier seg om epostlista BIBLIOTEKNORGE@WWW.NB.NO .

Nå har min interesse for temaene på denne lista gått litt opp og ned, og på et tidspunkt ble det til at jeg meldte meg ut. Årsaken var nok at det ble litt for mye navlebeskuende stoff blandet med standard referansespørsmål. Men jeg kunne jo ikke helt slippe taket i informasjonskilden, så derfor tok jeg et tips om å følge med på RSS-strømmen fra listearkivet. Det anbefales til alle som synes RSS er lurt, og strømmen finner du her: http://www.nb.no/cgi-bin/wa?RSS&L=BIBLIOTEKNORGE&v=1.0 . En medvirkende årsak var også at jeg begynte å bli lei av en epostkassse som mer og mer besto av uinteressante saker.

I dag er det flere interessante saker som foregår der. Så dette er en oppfording til å følge med, f.eks. på disse temaene

46 av nasjonalbiblioteka i Europa røysta for Creative Commons lisens til katalogane sine!

Ja ikke nok med det, de går for lisenstypen CC0, som vil gjøre dataene (som her vel kan leses som «metadataene») helt åpne for bruk og gjenbruk. Om denne graden av åpenhet er noe «vi» liker er ikke så sikkert. Innlegget sto for to dager siden, det vil sikkert komme flere synspunkter. Om ikke, så finner du fine lenker videre til CENL.

Hvor mange bibliotekansatte har testet e-bøker?

Her er det satt igang en rundspørring. Det interessante er å se hvor fort og lett det er å sette igang noe slikt og få inn mange svar. Resultatet så langt er at tre fjerdedeler har gjort det. Men hva er det de har gjort? Jeg lurer veldig på om alle sammen har den samme oppfatningen av hva det betyr å teste. Jeg tipper at det for mange betyr «å ta i et lesebrett og lese noen sider i ei bok». Jeg tviler på at det er noe særlig mange som har gjort noen egentlig testing. Og det er kanskje heller ikke mange som har lest noe særlig mye. Egentlig tviler jeg vel på at særlig mange har holdt på så lenge at de har fått noen reell opplevelse av eboklesing.

En annen usikkerhet er jo faktisk betydningen av ordet e-bok her. Hos oss i fagbibliotekene betyr jo det gjerne fagbøker som formidles av de store leverandørene som Ebrary, Ebscohost, Springer etc, og som ikke er beregnet på å leses på lesebrett eller lignende.

Men jeg er spent på fortsettelsen. Det skal bli interessant å se om det snart kommer en ny bearbeiding hvor de forskjellige spørsmålene i undersøkelsen korreleres. Er det kanskje mer vanlig å svare ja blant folkebibliotekansatte?

E-böcker på bibliotek blir kostsamt

Dette er et av flere innlegg som omhandler det som av mange oppfattes som et være-eller-ikke-være-spørsmål for bibliotekene: Hvordan kan vi låne ut ebøker? Dette kommer fra en svensk utredning, men vi finner f.eks. også fra Danmark: «Digitale udlån smadrer bibliotekers økonomi». Min personlige følelse for denne saken er naiv: Hvis jeg kan låne ei ebok på biblioteket gratis og uten ventetid og uten å gå dit, så vil jeg slutte å kjøpe ebøker. Spørsmålet er om hvilke av disse forutsetningene jeg kan fire på. For jeg kan jo ikke tro at det vil bli mulig å oppfylle alle.

Eller? Følg med på BIBLIOTEKNORGE!

Reklamer

6 tanker om “Aktuelt på BIBLIOTEKNORGE akkurat nå

 1. Pål M. Lykkja

  Amazon opna lanseringa av dei nye Kindle med orda:

  «There are two types of companies: those that work hard to charge customers more, and those that work hard to charge customers less.»

  Amazon har taket på marknaden no trur eg, og viss ikkje biblioteka fylgjer opp så vil det by på utfordringar. Norske forlag har tydelegvis ikkje den same trua på at biblioteka er ein marknadsføringskanal slik Amazon tydelegvis har. Amazon sit på eit heilt anna talmateriale enn det forlaga gjer, og det er litt spanande i denne samanhengen:

  «There’s one other thing about the entry of Amazon into e-book lending that I find quixotic. Libraries have been wondering just how much e-book lending contributes to e-book sales, in order to help justify business models that accommodate library partnerships. Guess who has that data: the organization that does both selling and lending. That would be Amazon.»
  http://blogs.publishersweekly.com/blogs/PWxyz/?p=7117

  Ser stadig fleire med Amazon nettbrett no, og såpass mange snakkar om det at eg trur det er duka for ein «viruseffekt» i den forstand at no er det såpass mange «smitta» at ein får ein kjedereaksjon i populasjonen 🙂 Er dei nye Kindle mogleg å kjøpe? Når det skjer så trur eg det skjer saker og ting.

  (Jeff Bezos er ein luring, han og Sergey Brin var på workshop med Daniel Kahneman i 2007, og det tek eg som ein indikasjon på at dei greier å ta innersvingen på dei som tenkjer tradisjonelt når det gjeld forretningsdrift.)

  Svar
 2. linena

  En litt større undersøkelse var jo det jeg hadde i tankene først, for om jeg skal ha en hypotese om noe, så er det at satsningen på e-bøker er et ledelsesspørsmål, og om ikke bibliotekledere rundt omkring bevisst satser, så kan mange mindre enheter falle helt ut av både kompetansehevingen og diskursen rundt.

  Det er mat for mange masteroppgaver i dette…

  Svar
 3. Ole

  Ja CC0 er Public Domain. Med «vi» mener jeg vi i bibliotekene. Setningen kunne godt ha hatt et smilefjes 😉

  Svar
 4. Geralyn

  I have to get across my love for your generosity supporting visitors who must have help on in this content. Your personal commitment to getting the message all around was exldaorrinarity effective and have in most cases permitted somebody like me to attain their pursuits. Your personal helpful key points signifies a whole lot a person like me and still more to my colleagues. Best wishes; from everyone of us.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s