Amazon i farta

Det skjer så lite med norske ebøker for tida at det er vel best å kaste blikket ut over grensene. Og kanskje er det ikke så mye å finne der heller hvis vi ikke går helt til topps, dvs til Amazon.

(For moro skyld skrev jeg inn denne adressen: http://www.amazon.no og ble da umiddelbart sendt hit http://www.amazon.co.uk/gp/gateway-eu/ . Det er vel ingen grunn til at Amazon vil satse mer på lille Norge med det første).

Godt timet med julestria kommer Amazon med en rekke nye lesebrett. Dessverre er ikke alle disse å få her i landet. Nok om det nå.

Om utlån til Kindle

Dette er nokså nytt. Du kan låne bøker fra biblioteket ditt hvis du har en Kindle (brett eller app) og en konto hos Amazon. Det forutsetter jo også at biblioteket har en avtale med Amazon, og det er det vel ingen norske bibliotek som har. Opplegget er at blioteket «kjøper» et antall eksemplarer fra Amazon, og låner dem ut på eksemplarbasis. Er alle utlånt så må du som vanlig stå på venteliste. Omtaler tyder på at tjenesten er omstendelig og lite brukervennlig, du må f.eks. ha både Amazonkonto og låneID og må klikke nokså mange ganger sammenlignet med når du kjøper. Se mer f.eks. i Hands-on: Checking out library books with Kindle clunky, but awesome.

For bare få dager sida skrev jeg her: «Hvis jeg kan låne ei ebok på biblioteket gratis og uten ventetid og uten å gå dit, så vil jeg slutte å kjøpe ebøker.» Dette vet sjølsagt Amazon. Og derfor vil de sørge for at jeg ikke får ønsket mitt oppfylt. Det som er spennende er å se hvilke nye forretningsmodeller de kan komme med i stedet for den utlånstjenesten som er nevnt her, og som neppe har livets rett i lengden.

Om Amazon som forlag

Nå er usikkerheten stor i bibliotekene om de har noen rolle i næringskjeden for ebøker i det hele tatt. Noe av den samme utryggheten rår nok hos mange forlag. Denne nyheten fra NY Times i går er sikkert ikke egnet til å berolige: Amazon Signs Up Authors, Writing Publishers Out of Deal. Det har lenge vært kjent at hvem som helst kan utgi ebøker hos Amazon. Men dette er en ny utvikling:

[Amazon] has set up a flagship line run by a publishing veteran, Laurence Kirshbaum, to bring out brand-name fiction and nonfiction. It signed its first deal with the self-help author Tim Ferriss. Last week it announced a memoir by the actress and director Penny Marshall, for which it paid $800,000, a person with direct knowledge of the deal said.

Dette høres ut som regulær forlagsvirksomhet, gjør det ikke?

Reklamer

3 tanker om “Amazon i farta

 1. Terje Höiseth

  Jag tillhör dom som har svårt att se att biblioteken har någon roll att spela i framtidens e-bok-marknad. Frågan som måste ställas är om biblioteket kan tillföra något mervärde i processen som ingen andra aktörer kan ge? Intermediärrollen blir mer och mer tveksam, och förlagen är ju i nästan samma sits. En modell kanske inte blir att köpa en bok, men «låna» den direkt från ex Amazon i 2 veckor för 20 kronor?
  Stalltipset är att biblioteken i framtiden inte kommer att syssla med böcker i elektronisk form, däremot finns det många behov bland forskare och studenter vid universiteteten som man kan bidra med.

  Svar
 2. Ole

  Ja Terje, det mest interessante i denne utviklingen er vel at forlagene er i samme sits som bibliotekene! Og at denne disintermedieringen i et kapitalistisk samfunn ikke lar seg bekjempe med «avtaler» og «ordninger». Denne debatten som akkurat nå foregår på BIBLIOTEKNORGE, Bok og Bibliotek, Librarian in black og mange andre steder er konsentrert om bibliotekets rolle, og neglisjerer nesten helt den enda viktigere rollen som forlagene spiller i næringskjeden mellom produsent og konsument.

  Unnskyld språkbruken :-\

  Bok og Bibliotek: http://www.bokogbibliotek.no/index.php?option=com_content&view=article&id=1581:utlan-av-e-boker-en-selvmotsigelse-&catid=1:aktuelt

  Librarian in black: http://librarianinblack.net/librarianinblack/2011/10/wegotscrewed.html

  Svar
 3. Terje

  Jag skriver på svenska då det är så svårt med norska specialtecken på min gamla PC. Det som är typiskt för den virtuella världen är ju att avståndet mellan producent och konsument blir mindre och mindre. Vi beställer våra resor direkt från SAS exempelvis, och det blir lite utrymme för den som inte producerar eller konsumerar (exempelvis bibliotek) när det gäller information….

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s