Nytt fra Google: Ordrett søking

Altså, jeg må innrømme at jeg hører til en liten minoritet som er veldig interessert i hvordan Google-søking virker. Og sannelig tror jeg det samme gjelder mange av dere som leser dette. Vi har i den siste tida ergret oss nokså mye over at Google rett som det er tar seg den frihet å søke på noe annet enn det vi skriver. Det er ikke sikkert vi legger så godt merke til det, av den enkle grunn at det faktisk kan være lurt av Google å gjøre en liten vri på søkeordene våre . . .

For eksempel: vil jeg søke på «gogle», så blir dette omgjort til «google»

Nåja, kanskje var dette likså bra. Jeg kan jo sjølsagt bli irritert over at Google vet bedre enn meg, men skal vel være takknemlig. Og de sier til og med fra at de gjør denne lille korreksjonen, som gjør at jeg får det jeg tenkte jeg ba om. Men det finnes nokså mange andre tilfeller der Google søker på noe annet enn det du ba om – og det uten en gang å si fra om det. Du har sikkert lagt merke til at resultatet av og til inneholder treff som ikke skulle vært der – eller omvendt mangler treff som skulle vært der – fordi det er søkt på noe annet enn du skrev. Her beskriver Google sjøl noen slike aksjoner som de av og til tar:

 • suggest spelling corrections and alternative spellings
 • personalize your search by using information such as sites you’ve visited before
 • include synonyms of your search terms to find related results
 • find results that match similar terms to those in your query
 • search for words with the same stem, like «running» when you search for[ run ]

Vi kan like eller mislike disse inngrepene som Google foretar – noen mer enn andre. Men vi har reagert på at vi er fratatt muligheten til å sjøl bestemme hva vi vil søke på. (Det finnes et norsk firma som heter Gogle). Før kunne vi til en viss grad insistere på et søkeord ved å sette plusstegn foran. Det var da denne muligheten forsvant at vi syntes det gikk for langt.

Men nå blir det kanskje tilgitt? For en ny søkefunksjon er på vei (tilsynelatende ikke kommet inn i den norske versjonen enda), nemlig å søke ordrett (verbatim). Dette valget vil stå i venstremenyen sammen med de andre søkeverktøyene, og du kan bruke det når som helst for å presisere at du ønsker å søke på det siste søkebegrepet du skrev inn uten innblanding.

Du må altså gjøre dette for hvert enkelt søk, du kan ikke velge ordrett søking som standard  framgangsmåte. Prøv sjøl.

Detaljene i Googles virkemåte er ikke det viktigste her. Derimot den generelle motsetningen det tilsynelatende er mellom et verktøy som tar i bruk avanserte statistiske, lingvistiske og heuristiske metoder på den ene siden og vårt ønske om å forstå og kontrollere prosessen på den andre siden.

Eller for å si det på en annen måte: Hvis Google forbedrer 99 prosent av søkene med sin «intelligens», er det da en for høy pris å betale at den siste prosenten blir dårligere? (Tallene er fritt valgte).

Reklamer

3 tanker om “Nytt fra Google: Ordrett søking

 1. Jan Ove

  Kan du ikke bare skrive søkeordet med frasetegn «..» så søker Google spesifikt på ordet eller frasen du ønsker»? Søker jeg på «Gogle» får jeg kun Gogle treff. 🙂 Jan Ove

  Svar
 2. Ole

  Det er mulig du har rett, Jan Ove. I alle fall i tilfellet «gogle». Mener å ha lagt merke til at i noen tilfeller gir verbatim noe annet enn hermetegn, men klarer ikke huske konkret eksempel

  Svar
 3. Tilbaketråkk: Google prøver seg fram « betaUB

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s