Om droppbokser

a. Dropbox

Det er vanskelig å ikke bli begeistret for tjenesten Dropbox, fordi det dukker stadig opp nye ting den kan brukes til. For dere som ikke kjenner til Dropbox, så dreier det seg om et fillager i skya, eller på nettet. Der kan du lagre dine filer (i alle fall inntil 2 Gb gratis) på  en slik måte at du kan ha tilgang overalt, og du kan dele dem med andre utvalgte, eller publisere dem.  2 Gb er kanskje ikke all verden, men Dropbox har mange funksjonelle fortrinn sammenlignet med andre slike fillagringstjenester (se f.eks. om Comparison of file hosting services i Wikipedia).

En typisk anvendelse av Dropbox er å utveksle en haug bilder med venner, på en måte som er mer ukomplisert enn å bruke spesialtjenester som Flickr, Picasaweb o.l. Eller et sted å legge fra seg et word-dokument slik at du kan jobbe med det uansett hvor du er. Eller publisere for hele verden den siste demolåta du spilte inn som mp3. Osv osv.

Det siste brukstilfellet dukket opp for et par dager siden, da jeg ville ha ei e-bok over på et nettbrett (Samsung Galaxy tab) . Den aktuelle boka var hentet fra ebrary til PCen min, og ikke så helt enkel å ha med å gjøre fordi den var beskyttet med Adobe kopisperre (DRM). Men så var det bare å legge boka i droppboksen på PCen og så var den tilgjengelig i droppboksen på nettbrettet, hvorfra det var bare å åpne den i en passende Adobe-autorisert app (f.eks. Aldiko). Tror dette må være omtrent den enkleste måten å gjøre dette på. Og det ville fungert på nøyaktig samme måte om mottakende nettbrett hadde vært en iPad, og da mye enklere enn med iTunes-synking.

Spørsmål ut i lufta: Her er Dropbox beskrevet som et personlig verktøy. På hvilke måter kunne man tenke seg at et bibliotek kunne bruke det?

b. Cloudstor

Dette er en ny tjeneste fra UNINETT. Cloudstor er et navn som tilsier en fillagringstjeneste, men nærmere undersøkelse tyder på at det dreier seg om en litt avansert filoverføringstjeneste. Den kan brukes av alle – ikke bare brukere ved FEIDE-institusjoner. Hvem som helst kan opprette en konto vha FEIDE OpenID.

Tjenesten kan brukes til å sende filer til en eller flere epost-adresser. Det kreves at avsender eller mottaker har en Cloudstor-konto. Fila kan være stor (inntil 2 GB) og blir liggende i fillageret i inntil 20 dager. Og ja, du kan sende ei fil til deg sjøl, men det har ikke så mye hensikt pg av kort lagringstid og omstendelig funksjonalitet.

Jeg har ikke oppdaget noen grunn til å ta dette i bruk ennå. Men det er jo en fordel at Cloudstor kan brukes uten videre av alle som har en FEIDE-brukerkonto.

Reklamer

3 tanker om “Om droppbokser

  1. Atle Hesjedal

    Kan jeg ha flere kontoer på samme pc/nettbrett.Ønsker en privat i tillegg til den jobben har. Prøver, men fårdetikke til

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s