Hva er så spesielt med disse e-bøkene da?

(dette angår ikke i noen særlig grad andre enn oss som bruker store summer årlig på lisenser på vitenskapelige e-bøker)

Det å anskaffe e-bøker koster oss penger og arbeid. Arbeidet er ikke ferdig når de er kjøpt, da må vi sørge for at brukerne våre kan finne dem, og at de kan få tilgang til dem. Vi har en løpende vurdering av og tilløp til usikkerhet når det gjelder hvordan brukerne helst vil finne e-bøkene. Er det i katalogen (BIBSYS) eller i fagdatabaser (PubMed &c) eller i søkeportaler (Primo &c) eller kanskje i Google (Scholar)?

Men temaet her er tilgangen. Det er et faktum at omtrent alt vi har av e-bøker (omtrent 325.000 titler) er forbausende ensartede. Du kan lese dem i en nettleser eller laste dem ned som kapitler uten kopisperre. Og slik er det vel vi er vant til å aksessere mesteparten av informasjon på nettet: Kommersielle tidsskriftartikler, åpne eller «grå» dokumentarkiver, alskens nettsider, blogger osv.

Vi gjør oss sjøl og brukerne en bjørnetjeneste hvis vi oppfatter e-bøker som noen merkelige dyr som krever et apparat med veiledninger og spesialsydde opplegg. Vi bør heller legge vekt på det som er generelle utfordringer ved tilgang til nettsider.

Altså: E-bøkene er nettsider som alt annet vi tilbyr våre brukere av e-ressurser.

(og som sagt innledningsvis: denne virkelighetsbeskrivelsen stemmer nok ikke for folkebibliotekene, det boklesende publikum, den «Norske bokbranjen» og alt det andre som e-bokdebatten i media er opptatt av)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s