Just in time – en ny måte å kjøpe bøker på

Vi har før skrevet om PDA her i bloggen: PDA: Brukerinitiert akkvisisjon. Siden da har vi kommet igang med et konkret prosjekt hvor denne metoden prøves ut i praksis. De første 60 bøkene er nå innkjøpt på denne måten. Dette fungerer slik at et antall bøker (vel 30.000) fra leverandøren ebrary er gjort tilgjengelig for våre brukere slik at de kan bruke dem på samme måte som de titlene som er «forhåndskjøpt», dvs lese dem, skrive ut eller laste ned.

(Ja, dette dreier seg om e-bøker)

Og så – når bruken av ei av disse bøkene når et visst omfang (for eksempel at 10 sider er lest eller at det er foretatt en nedlasting), så blir boka innkjøpt. Dette foregår automatisk, uten at brukeren blir konfrontert med det og uten at bibliotekets innkjøpsansvarlige godkjenner det.

Foregår så dette med hodet under armen? Nei, slett ikke. Vi (biblioteket) er med og avgjør hvilket utvalg av bøker som skal tilbys og hvilke regler som skal brukes for å utløse automatisk kjøp. Vi følger opp og overvåker omfanget av utløste innkjøp, og kan sette på bremser eller stoppe automatikken når som helst.

I første omgang dreier prosjektet seg om en avtale inngått med ebrary innen medisin og samfunnsfag. Vi har kontakt med UB Bergen som har et lignende prosjekt gående.

Til deg som er NTNU-bruker: Du finner de fleste av disse bøkene i BIBSYS Ask, men fullstendig oversikt får du foreløpig bare ved å gå til ebrary.com. Du trenger ikke tenke på innkjøpsprosedyrer, om boka er innkjøpt Just in case – eller om den blir innkjøpt Just in time.

Se også informasjon på bloggen til Medisinsk bibibliotek: 6000 nye ebøker innen medisin og helse tilgjengelig for NTNU og St. Olav .

UB-ansatte vil finne prosjektinformasjon på Innsida og på intranettet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s