Det er Alan Turings år

I år skal vi feire Alan Turing. Han ble født i 1912 og endte med å ta sitt eget liv i 1954, etter en dom i Storbritannia for homoseksualitet.

Hans mest kjente bedrift var kanskje under 2. verdenskrig å knekke kodene fra de tyske Enigmamaskinene, da han var leder for det britiske sjøforsvarets Enigmaseksjon ved Bletchley Park. Det var Turings banebrytende teoretiske kunnskap om digitale datamaskiner som her ble omsatt til praksis.

I 1936 bidro han med nye bevis for matematikkens innebygde ufullstendighet (eller uberegnbarhet), og supplerte tidligere resultater fra  Kurt Gödel med  resonnementer bygd på den såkalte Turingmaskinen, som var hans ide om en universell abstrakt datamaskin. Vi kan si at han startet karrieren som matematiker, fortsatte som kodeknekker, og avsluttet med datateknologi. Han har mer enn de fleste preget utviklingen mot vår digitale tidsalder. Og indirekte dermed også mye av virksomheten i bibliotekenes verden …

Påskelektyre

Det ser ut til å gå mot ei inneoglesepåske på disse kanter. Hvis du er litt interessert i informasjonens historie, så kan du gjerne velge bort krimmen og heller lese noe om Turing. Sjøl leser jeg nå (for andre gang) The Information av James Gleick. Her har Turing fått omtale. Den anbefales. En annen bok på min leseliste er Turings Cathedral av George Dyson. Og så må jeg igjen trekke fram en av mine store favoritter, nemlig Cryptonomicon av Neal Stephenson. Dette er fiction ja, men Turing er med!

Blir du lei av påskenøtter i tv og aviser, kan du jo prøve deg på Turings test, som er en test på om du er en maskin eller et menneske.

God påske!

Reklamer

En tanke om “Det er Alan Turings år

  1. Kassie

    You are too cuve0#823&;wheneter we decide to have a baby can you take me prego shopping???? And I agree with Acacia, you MUST wear a bikini…rock that baby belly!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s