WolframAlpha: Suksess eller ikke?

Når står månen opp i morgen? Spør WolframAlpha: » moon tomorrow »

Det er over 3 år siden «kunnskapsberegningsmaskinen» WolframAlpha ble lansert. Da var jeg svært begeistret på blogger og andre steder. At dette skulle bli en suksess var jeg overbevist om. Men det har ikke slått til i den grad jeg trodde. En uhøytidelig og anonym rundspørring blant kolleger her på UB nettopp fikk 28 svar. Av disse svarte 27 at de aldri bruker WolframAlpha. Begrunnelsen fra 18 av de 27 er at de ikke vet hva WolframAlpha er.

Jeg må innrømme at sjøl om jeg fremdeles bruker WolframAlpha en del, så er det sjeldnere og med mindre entusiasme enn i 2009. Hovedårsaken er nok at «det er så mye lettere å spørre Google». Og de gangene Google ikke kan svare, så får man lete i andre kilder.

Det har skjedd en del i løpet av disse 3 åra. Vi har blitt mer opptatt av at nettet skal være en «web av data», ikke bare en «web av dokumenter». Dette gir seg en begynnende satsing på linked data og andre semantiske teknologier. Og her ser det ut til at det er Google som har satset, ikke Wolfram Alpha. Google vil nå i noen tilfeller svare på spørsmål i tillegg til å lete etter dokumenter. Det er feks lett og vanlig å bruke Google som oversetter eller kalkulator. De bruker i en del tilfeller linked data-teknologi til å presentere en bearbeidet faktaboks i høyrespalten. Altså har de tatt tak i konkurransen fra WolframAlpha og lyktes med en del ting.

OK, hvis du har lest så langt uten å egentlig vite hva WolframAlpha er, så bør du absolutt prøve. Det er bryet verdt, for her får du tross alt svar på mange ting som Google ikke greier. Det er kanskje litt vrient å lære seg til å spørre på rett måte. Men prøv deg fram. Prøv gjerne disse «spørsmålene» for å få et inntrykk av mulighetene:

minus 26 centigrade fahrenheit
pressure trondheim now
star chart trondheim
olympics 2010 gold medal 50 km cross-country
norwegian universities
wives of henry 8
now
here
ntnu.no
author ulysses
ethanol
mortgage 1500000 6.5% 30 years
trondheim airport
planets mars and earth
caffeine coffee coke
factor 70560

Det finnes også mange andre eksempler.

Etterpå kan du gjerne gjøre øvelsen som består i å sammenligne med Google. Og du finner kanskje ut at Google «vet» hvem som skrev Ulysses, og Google «vet» hvor mange grader Fahrenheit som svarer til minus 26 grader Celsius.

Jeg synes at du bør legge så mye arbeid i utprøvingen at du danner deg din egen oppfatning av hvor nyttig WolframAlpha er!

Reklamer

3 tanker om “WolframAlpha: Suksess eller ikke?

 1. Harald Groven

  Det er synd, for WA er en av nyttigste nettjenestene jeg bruker. Det eneste negative jeg har å si om WA er at svært mye av bruken er prøv-og-feil, siden det ikke er noen fullgod dokumentasjon på hva som vår an og ikke går an.

  Hvis jeg sende noen en kalkulasjon som er mer komplisert enn noen tall, men mindre komplisert enn et stort regneark, bruker jeg ofte WA-lenker slik at folk kan endre parametere:

  Svar
 2. plinius

  Personlig erfaring: gradvis økende bruk – f.eks. for valutakurser (nyttige tidsrekker). Fungerer godt som oppslagsverk for standardiserte fakta: kjemiske forbindelser og grunnstoffer, land, biologiske arter, … Tror derfor WA kan fungere bra i utdanningssammenheng.

  Har selvsagt sine mangler: oppgir (i likhet med Wikipedia) en befolkning på ca. 25000 i Ramallah. Dette er et gammelt estimat for 2005. Wikitravel sier nå ca. 60000.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s